Pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Jest to jedno z moich ulubionych dań, które nauczyła mnie mama. Pierwszy raz robilam je sama (pod okiem mamy) pomagając sobie przepise z książki Beaty Lipov "Dzieciaki do kuchni", którą dostałam

Składniki:

  • 500 gr mięso mielonego wołowego
    1 cebula
    2 szt ząbki czosnku
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    Sól
    pieprz
    1 lyżeczka oregano
    1 łyzeczka papryki słodkiej
    150 gr makaronu penne
    1 cebula
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    250 ml bulionu drobiowego
    bazylia listki
    1 łyzeczka oregano
    1 szczypta cukru
    pieprz
    łyzka oliwa z oliwek
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym 1. Z mielonego, jajka, soli, pieprzu, czerwonej papryki, oregano, czosnku przeciśniętego i bułki tartej zagnieść mięsną masę, zrobić malutkie pulpeciki, obtoczyc w bułce tartej i usmażyc na oliwie.
  • 2. Na patelni rozgrzewam łyżke oliwy z oliwek dodaje cebule. Podsmażam, dodaje albo puszke pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu i doprawiam do smaku solą, pieprzem. Podgrzewam. Jeśli jest koncentrat to po skarmelizowaniu go podlałam bulionem zeby sie zrobił sos.
  • Pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym 3. Doprawiłam oregano, pieprzem ziołowym i poszatkowanymi kilkoma listkami bazyli. Dodałam usmażone pulpeciki i wymieszałam. Makaron ugotowac al dente wg instrukcji na opakowaniu, gdy sie ugotuje, odcedzic na sitku i można wrzucić do garnka z sosem wymieszać albo podać osobno jeśli ktoś tak woli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować