Pulpeciki z kaszą i pieczarkami

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Tania i wydajna propozycja obiadowa :)

  • 60 min

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    słodka papryka
    zioła prowansalskie
    pieprz kajeński
    kurkuma

    do sosu:
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    cząber

    kasza:
    3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
    500g pieczarek
    2 cebule
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Pulpeciki z kaszą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szklanki osolonej wody.

  • 2. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. W rondlu rozgrzać olej, z mięsa formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przecier pomidorowy rozmieszać ze szklanką wrzątku. Zalać pulpeciki. Gotować 5 minut.
  • 3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody, wlać do sosu, mieszać do zgęstnienie. Doprawić cząbrem i innymi przyprawami do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.
  • 4. Cebule zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody. Dodać kaszę, dokładnie wymieszać. Doprawić.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Pieczarki Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować