Pulpeciki z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą i przyprawić sola, vegetą, pietruszką, pieprzem. Wyrobić mięso mielone. Ogórek pokroić w kostkę.
2.Formować pulpeciki, w środek wkładając pokrojone ogórki. Pulpety obtoczyć w bułce tartej.
3.Pulpety obsmażyć na rumiano (najlepiej w głębokim naczyniu, u mnie jest to patelnia wok). Dodać małą salaterkę pokrojonych ogórków. Wszystko podsmażać na wolnym ogniu ok 10 minut.
4.Pulpety zalać gorącą wod (ok 1 l). Dodać kostkę rosołową 4 kulki ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Całość dusić ok 15-20 min. Do sosu dodać rozrobioną z wodą mąkę i doprowadzić do wrzenia.
5.Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi dużej ilości sosu, to zmniejszamy ilość wody.
Komentarze