PULPECIKI W SOSIE PRAWDZIWKOWYM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aromatyczny sos nada pulpetom zupełnie nowego smaczka i sprawi że jeszcze chętniej je zjemy

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej
    sól,pieprz, słodka papryka
    mąka do obtaczania pulpecików
    dodatkowo:
    szklanka śmietany 30%
    szklanka bulionu warzywnego
    garść suszonych prawdziwków
    kilka gałązek natki pietruszki
    sól,pieprz

Pulpeciki w sosie prawdziwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby myjemy, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok 40 minut w tej samej wodzie w której się moczyły. Odstawiamy.
    Mięso doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy do zrumienienia z obu stron. Na patelnię dolewamy bulion, wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się gotowały- jest tu cały aromat, Dusimy ok 10 minut, dokładamy natkę pietruszki, wlewamy śmietanę. jeśli jest potrzeba doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy