Na pulpeciki potrzebujemy:
Pół kg dowolnego mięsa mielonego (unikamy tutaj tylko mięsa indyczego)
½ papryczki chilli
½ łyżeczki soli i pieprzu
½ posiekanej w kostkę cebuli
1 cm startego imbiru
1/3 łyżeczki cynamonu
1 jajko
Na sos pomidorowo-kokosowy potrzebujemy:
250 ml mleka kokosowego
500 ml przecieru pomidorowego (polecam ten z lidla)
½ papryczki chilli
1 cebula pokrojona w drobna kostkę
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
1 cm startego imbiru
Po jednej łyżce sosu sojowego ciemnego i jasnego
kolendra
Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na pulpeciki mieszamy i wyrabiamy mięso jak na kotlety mielone. Lekko zwilżonymi rękami formuje pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki po 3 minuty z każdej strony. Ściągamy z patelni odstawiamy.
Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, chilli i imbirem, aż nasze składniki zmiękną i ładnie się zarumienią ale uważajmy żeby się nie przypaliły. Do naszych przypraw dodajemy przecier pomidorowy i mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos zacznie się gotować wkładamy do niego pulpeciki, przykręcamy palnik, przykrywamy sos i pozwalamy się mu dusić przez około 30 minut. Po tym czasie sos powinien się lekko zredukować, dosalamy do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Pulpeciki posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem
Komentarze