PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWYM

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne.

  • 50 min

Składniki:

  • 40 dag mielonego,
    średnia cebula,
    1/2 małej cebuli czerwonej,
    1/2 pęczka szczypiorku,
    1/2 kg pieczarek,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka curry,
    łyżeczka ostrej papryki,
    łyżeczka majeranku,
    1/2 łyżeczki lubczyku,
    3 małe ząbki czosnku,
    2-3 łyżki bułki tartej,
    1/2 małej bułki (wcześniej namoczonej i odciśniętej),
    2 łyżki masła,
    około 600 ml bulionu,
    płaska łyżka mąki,
    1/2 szklanki mleka,
    4 łyżki śmietany.

Pulpeciki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę białą siekam, pieczarki kroję w ćwiartki. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli.
    Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor.
    Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut.
    Mąkę dobrze rozrabiam z mlekiem, śmietaną i odrobiną sosu, wlewam do pulpetów i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze chwilę do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy