Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem

4.96 (155 ocen)

Danie polecam osobom, które są na diecie oraz tym, którzy lubią jeść lekko i zdrowo. Pulpeciki przygotowuję się dość szybko i są dość tanie.

Składniki:

  • mięso mielone 250g,
    1 mała cebula,
    1 ząbek czosnku,
    ½ bułki namoczonej w wodzie,
    1 żółtko,
    sól,
    pieprz,
    1 marchewka,
    1 mała pietruszka,
    1 pęczek koperku,
    1 l bulionu drobiowego,
    śmietana 18% 4 łyżki,
    mąka 3 łyżki,
Wystaw ocenę:

4.96 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki 1. Cebulę obieramy i drobno kroimy, mieszamy dokładnie z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem żółtkiem i odciśniętą bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem 2. Z masy formujemy małe pulpeciki. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Zagotowujemy bulion, wrzucamy warzywa. Następnie dodajemy pulpeciki i gotujemy całość na wolnym ogniu około 15 minut.
  • pulpeciki 3. Po ugotowaniu pulpeciki wyjmujemy na talerz. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do bulionu i szybko mieszamy aż do połączenia się składników.
  • pulpeciki 4. Masę zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek. Dodajemy mięso i sos gotowy. Podajemy np. z ryżem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Marchewka Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować