Pulpeciki w sosie taco w ryżem

0 (0 ocen)

Sos taco to jeden z najpopularniejszych sosów meksykańskich. Doskonale komponuje się z mięsnymi kuleczkami. To prosta i wyrazista potrawa, która zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 cebule
    2 papryki czerwone
    2-3 ząbki czosnku
    1 puszka krojonych pomidorów
    Olej
    Sól, pieprz
    Mielona papryka chili, mielona słodka papryka
    Sos tabasco (opcjonalnie)
    Ryż
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki w sosie taco w ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę, paprykę i dusić powoli aby zmiękły. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, 1/4 łyżeczki chili, szczyptę pieprzu, kroplę tabasco i dusić przez kilka minut. Sos przełożyć do garnka.
  • 2. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem, mieloną słodką papryką. Uformować małe kulki i obsmażyć na patelni.
  • Pulpeciki w sosie taco w ryżem 3. Pulpeciki przełożyć do sosu i dusić razem około 10 min. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Pulpeciki podawać z ryżem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu.

Porady

Gdy sos wyjdzie nam za gęsty, można dolać około pół szklanki wody. Ja opukuję puszkę po pomidorach i taką wodę dolewam do sosu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Tabasco

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować