Pulpeciki w salsie pomidorowej

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Tradycja w nowym wydaniu. Pracy nie mało, ale efekty warte zachodu. :)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • PULPETY:
    - kasza gryczana i jęczmienna: 100 gramów
    - mięso mielone: 20 dekagramów
    - mozzarella - kula: 1 sztuka
    - orzechy włoskie mielone: 35 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - woda (z przyprawą typu warzywko do ugotowania kaszy): 1.5 szklanki
    SALSA POMIDOROWA:
    - pomidory: 2 sztuki
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - papryczka chilli: 0.5 sztuki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - przecier pomidorowy: 250 gramów
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w salsie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować. Mozzarellę pokroić w kostkę i połowę sztuki dodać do kaszy, dokładnie wymieszać . Do mięsa dodać kaszę, orzechy i żółtko. Wszystko dobrze połączyć .
  • 2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Papryki i cebulę drobno posiekać- dodać do pomidorów. Wlać sok z cytryny, przecier i koncentrat, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Wlać 1/2 porcji do naczynia żaroodpornego lub po trochę do kokilek. (zależy od formy podania)
  • 3. Z mięsnej mieszanki formować małe kulki, obtaczać w salsie, ułożyć w naczyniu . Wszystkie pulpety zalać resztą sosu. posypać z wierzchu resztą sera .
    Piekarnik rozgrzać do temp. 180. Danie zapiekać ok 25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować