Pulpeciki w pieczarkowym sosie

4.49 (172 ocen)

  • 45 min

Delikatny i aromatyczny sosik:)

  • 45 min

Składniki:

  • 60 dag. mielonego mięsa
    25 dag. pieczarek
    3 łyżki startego sera
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    1 szkl. wywaru z kostki rosołowej
    1 szkl. śmietany 18%
    Zioła prowansalskie
    2 łyżki mąki
    Olej do smażenia
    Sól, pieprz , słodka papryka do smaku
    Pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w pieczarkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone połączyć z jajkiem, serem, posiekaną 1 cebulą, ziołami prowansalskimi, solą, papryką słodką i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, uformować klopsiki, które następnie obtoczyć w mące i usmażyć.
  • 2. Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na patelni, następnie dodać plasterki pieczarek i przesmażyć razem. Wlać wywar. Doprawić solą i pieprzem. Dodać usmażone wcześniej pulpeciki i gotować wszystko razem pod przykryciem ok. 10 minut.
  • 3. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami mąki i dodać do pulpetów pod koniec gotowania. Mieszać, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić. Posypać posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować