Pulpeciki wieprzowe w pomidorach z bazylią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących sobie dania z mięsa mielonego z dodatkiem świeżych pomidorów. Pulpeciki nie są suche lecz lekko wilgotne. Podane z ziemniaczkami i dowolną surówką smakują wyśmienicie.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
    1 bułka kajzerka namoczona w mleku
    1 duże jajko
    1 średnia cebula
    Sól, pieprz do smaku
    Mąka do obtoczenia
    Olej do smażenia
    2 duże pomidory
    1 łyżeczka bazylii
    2 ząbki czosnku
    Folia do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki wieprzowe w pomidorach z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso, jajko, odciśniętą bułkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, sól, pieprz do smaku - wyrobić na jednolitą masę. Uformować zwilżonymi dłońmi małe pulpeciki. Obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na rumiany kolor. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć folię. Na folii ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora, oprószonego bazylią i delikatnie posolonego oraz cienkie plasterki 1 ząbka czosnku. Na pomidorach ułożyć osączone z tłuszczu pulpeciki. Przykryć drugim pomidorem, przygotowanym w identyczny sposób jak pierwszy pomidor. Całość przykryć folią do pieczenia. Zapiekać w piekarniku w temp. 170 stopni około 50 minut.

Porady

1.pulpeciki można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować