Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym z opieńkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jednogarnkowe danie, bardzo pożywne na chłodne jesienne dni z wykorzystaniem sezonowych grzybków czyli opieniek. By danie było bardziej syte do dania dołożyłam fasolę.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    60 dag mielonej łopatki
    1 jajko
    1 bułka kajzerka + mleko
    1 cebula
    Sól, pieprz do smaku
    1 szklanka ugotowanych opieniek(większe okazy pokroić na ćwiartki)
    1/2 słoiczka koncentratu 30% pomidorowego
    1/2 puszki białej fasoli
    Mąka do obtoczenia pulpecików
    Olej do smażenia
    1 kostka rosołowa.

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym z opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
    1,5 litra wody zagotować z kostką rosołową, przełożyć pulpeciki, gotować około 10 minut, dodać opieńki, fasolę, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować jeszcze około 5 minut. Gdy sos będzie za rzadki - zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać z ciemnym pieczywem, kiszonym ogórkiem lub dowolną sałatką.

Porady

1.białą fasolę możemy zastąpić czerwoną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy