Jednogarnkowe danie, bardzo pożywne na chłodne jesienne dni z wykorzystaniem sezonowych grzybków czyli opieniek. By danie było bardziej syte do dania dołożyłam fasolę.
40 min
Składniki:
Składniki:
60 dag mielonej łopatki
1 jajko
1 bułka kajzerka + mleko
1 cebula
Sól, pieprz do smaku
1 szklanka ugotowanych opieniek(większe okazy pokroić na ćwiartki)
1/2 słoiczka koncentratu 30% pomidorowego
1/2 puszki białej fasoli
Mąka do obtoczenia pulpecików
Olej do smażenia
1 kostka rosołowa.
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym z opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
1,5 litra wody zagotować z kostką rosołową, przełożyć pulpeciki, gotować około 10 minut, dodać opieńki, fasolę, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować jeszcze około 5 minut. Gdy sos będzie za rzadki - zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać z ciemnym pieczywem, kiszonym ogórkiem lub dowolną sałatką.
Komentarze