Pulled pork stał się ostatnio bardzo popularny. Ja przygotowałam go w wersji hawajskiej z przepisu Sandry Lee. Połączenie ostrych przypraw z lekko słodką zalewą stworzyło pyszny miks, który gorąco polecam ; )
1 godz. 30 min
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej (może być też szynka lub karkówka )
Marynata:
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki soli
Zalewa:
½ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki sosu sojowego
2 papryczki chilli
1 szklanka soku z ananasa
1 szklanka domowego bulionu wołowego
1 cebula
1 marchewka
Pulled pork w stylu hawajskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce łączymy ze sobą sos teriyaki, paprykę ostrą, pieprz i sól tworząc pastę. Mięso myjemy i osuszamy. Smarujemy dokładnie powstałą pastą i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy je pokrojoną w ćwiartki cebulą i marchewką. Do rondelka wlewamy sos sojowy, sok z ananasa i bulion, dodajemy posiekaną papryczkę chilli i cukier i gotujemy około 10 minut.
Tak przygotowaną zalewą zalewamy mięso, przykrywamy naczynie szczelnie folią aluminiową i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na minimum 5 godzin (tak, tak 5 godzin ). Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika – powstały sos przecedzamy przez sitko i odparowujemy około 10 minut, aż nadmiar wody odparuje.
Mięso za pomocą dwóch widelców rozrywamy na włókna. Pulled pork podajemy na ciepło wraz z odparowanym sosem, świetnie sprawdza się kanapkach.
Pulled pork smakuje najlepiej odgrzany w powstałym w trakcie pieczenia i odparowanym sosie, smacznego.
Komentarze