Byłam bardzo ciekawa smaku kardamonu w cieście, nadaje mu lekko korzenny, bardzo przyjemny aromat. Chałka jest wspaniale puszysta, lekka i zniknęła błyskawicznie! Więcej na: chceupiec.blogspot.com!
2 godz.
Składniki:
300 g mąki pszennej chlebowej
7 g suchych drożdży
szczypta soli
50 g drobnego cukru
pół łyżki zmielonego kardamonu
6 płaskich łyżeczek mleka w proszku
125 ml ciepłej wody (lub zamiast wody i mleka w proszku dać 125 ml mleka)
2 małe roztrzepane jajka
50 g masła
40 g rodzynek
ponadto:
20 g płatków migdałów do posypania
cukier do oprószenia
Pulla - fińska chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem, mlekiem w proszku i kardamonem. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do wymieszanych składników, ale uwaga: tylko 3/4, resztę zostawiamy do posmarowania przed pieczeniem. Wlewamy wodę, masło i wsypujemy rodzynki. Zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie wyjmujemy z miski, dzielimy na 3 równe części, każdą z nich formujemy w wałeczek i zaplatamy warkocz, zlepiając końce z obydwu stron i chowając je pod spód. Odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na 30 minut.
3.Po tym czasie smarujemy resztę jajek, posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy na złoto, w 200 stopniach przez około 30 minut. Lekko studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Komentarze