pulchny piernik na drożdżach

4.49 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierwszy raz robiłam piernik na drożdżach i jestem nim zachwycona. Ma bardzo ciekawy lekko winny smak, jest pulchny, wilgotny i długo świeży. Nie wymaga leżakowania, wyrasta duży i można go jeść praktycznie zaraz po upieczeniu. Z podanej porcji wychodzi naprawdę duże i wysokie ciasto,

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    350 g mąki
    100 g drożdży
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 opakowania przyprawy korzennej
    na przełożenie:
    5 łyżek kaszy manny
    1/2 litra mleka
    2 łyżki cukru
    200 g masła
    300 g powideł śliwkowych gęstych
    dodatkowo:
    1 szklanka wystudzonej herbaty
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Pulchny piernik na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozgnieść z cukrem. Dodać żółtka, miód, olej, mąkę z soda i przyprawą. Razem zmiksować. Białka ubić na pianę i wmieszać do ciasta. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180*C około 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ściąć z ciasta górkę i pokruszyć ją drobno a pozostałe ciasto przekroić na dwa blaty.
  • 2. Na mleku ugotować kaszę mannę z cukrem. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć dodając po trochę wystudzonego grysiku. Ciasto nasączyć herbatą. Krem podzielić na dwie części. Jedną rozsmarować na dolnym blacie ciasta. Na wierzchu rozłożyć powidła. Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować resztą masy, Górę posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować