Pulchny i lekki biszkoptowy jabłecznik

4.5 (148 ocen)

  • 50 min

Smaczna i pulchna.Taka kiedys piekła moja mama, a teraz ja pieke taką sama dla bliskich.To takI JABŁECZNIK inaczej... lekka i smaczna:)pOLECAM NA SWIATECZNY STÓŁ Bozonarodzeniowy i nie tylko.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jajek
    niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    100g masła
    100g margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę jabłkową:
    1kg jabłek
    2 opakowania cukru waniliowego
    1 opakowanie galaretki agrestowej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pulchny i lekki biszkoptowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż powstanie gładkamasa.Potem stopniowo dodawać po jednym żółtku.
    Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wszystko wymieszać. Następnie dodać miękkie masło i margarynę i tez wymieszać,
    Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
    Piec ok. 30 minut w temp. 180C.
    Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnuszka i gotować ok. 30 minut. Na koniec dodać cukier waniliowy i galaretkę w proszku, wymieszać.
    Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części i przełożyć ciepłą masą jabłkową.

    Przed podaniem posypać LEKKO wierzch cukrem pudrem.

Porady

Ja użyłam okrągłej o średnicy 28cm około 16 porcji cena za porcje , około 0, 90

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować