Pudding z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki obierz, opłucz. Włóż do garnka, wlej ¼ szkl. wody i gotuj do uzyskania musu. Zestaw z ognia, następnie dodaj galaretkę i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do stężenia, po czym przelej do pucharków
2.Przygotuj dwa garnki (tak abyśmy mogli przygotować nasz pudding w kąpieli wodnej, woda ma sięgać do większej połowy mniejszego garnka). Zagotuj wodę. Do górnego garnka wsyp mąkę, cukry i sól, dokładnie rozmieszaj, następnie dodaj jajka i także dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając wlej mleko. Podgrzewaj aż nasza masa zgęstnieje. Odstaw z ognia. Po lekkim przestygnięciu wykładaj na galaretkę truskawkową. Przykryj od góry folią i pozostaw do zastygnięcia. Podawaj ozdobione truskawkami.
Porady
Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców dodając odpowiednią galaretkę.
Komentarze