Pudding jaglany z jabłkiem

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Zdrowe śniadanie albo deser - kremowy, pyszny budyń o smaku szarlotki

  • 30 min

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej
    250ml mleka
    2 jabłka (szara reneta najlepiej)
    szczypta cynamonu
    1 łyżeczka masła
    1-2 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie)
    do dekoracji: listki mięty, prażone płatki migdałów

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pudding jaglany z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem, wsypać do gotujące się wody (w proporcjach 1:2,5), gotować na małym ogniu ok 15 minut, aż kasza bezie miękka i wchłonie wodę. Ostudzić.
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w rondelku, wsypać łyżkę cukru (ja nie słodziłam), dodać jabłka, smażyć, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Oprószyć cynamonem.
    W pojemniku blendera umieścić kaszę, wlać mleko, zmiksować na gładki pudding, w razie potrzeby dosłodzić do smaku.
    Pudding przełożyć do pucharków, na wierzch wyłożyć jabłka. Można udekorować listkami mięty, prażonymi płatkami migdałów.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować