Delikatne, puchate placuszki, takie trochę w stylu pankejków, u mnie z mąki orkiszowej i z mąki z cieciorki. Jako dodatek podaję do nich grillowanego ananasa, borówki i syrop klonowy. Można je jadać z innymi sezonowymi owocami.
30 min
Składniki:
100 g mąki orkiszowej typ 1050
70 g mąki z cieciorki
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
180 ml mleka
olej do smażenia
1/2 ananasa
syrop klonowy
sezonowe owoce, np. borówki, maliny
Puchate placuszki z grillowanym ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszaj ze sobą obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia. Jajka rozbij osobno, białko ubij na sztywno. Do żółtek wlej mleko i ubij. Do żółtek przesiej sypkie i wymieszaj, najłatwiej rózgą. Delikatnie wmieszaj białko. Placuszki smaż na średnio rozgrzanej patelni i na niedużej ilości oleju, smaż ok. 2-3 minut na każdą stronę. Należy je pilnować, bo lubą się przypalać. Odkładaj na ręcznik papierowy.
2.Ananasa obierz, pokrój w cienkie plasterki, grilluj na rozgrzanej patelni grillowej.
3.Placuszki podawaj ze zgrillowanym ananasem, syropem klonowym, ale można też podać je z owocami sezonowymi i innymi sosami.
Komentarze