Puchate placuszki z grillowanym ananasem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne, puchate placuszki, takie trochę w stylu pankejków, u mnie z mąki orkiszowej i z mąki z cieciorki. Jako dodatek podaję do nich grillowanego ananasa, borówki i syrop klonowy. Można je jadać z innymi sezonowymi owocami.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej typ 1050
    70 g mąki z cieciorki
    50 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    180 ml mleka

    olej do smażenia

    1/2 ananasa
    syrop klonowy
    sezonowe owoce, np. borówki, maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy Placki Przekąski

Puchate placuszki z grillowanym ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszaj ze sobą obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia. Jajka rozbij osobno, białko ubij na sztywno. Do żółtek wlej mleko i ubij. Do żółtek przesiej sypkie i wymieszaj, najłatwiej rózgą. Delikatnie wmieszaj białko. Placuszki smaż na średnio rozgrzanej patelni i na niedużej ilości oleju, smaż ok. 2-3 minut na każdą stronę. Należy je pilnować, bo lubą się przypalać. Odkładaj na ręcznik papierowy.
  • 2. Ananasa obierz, pokrój w cienkie plasterki, grilluj na rozgrzanej patelni grillowej.
  • 3. Placuszki podawaj ze zgrillowanym ananasem, syropem klonowym, ale można też podać je z owocami sezonowymi i innymi sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować