puchate drożdżówki z borówkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Latem zachomikowałam trochę borówek i teraz były jak znalazł do drożdżówek. Z tego przepisu wychodzą bardzo puchate. Posypałam je kokosową kruszonką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    500 g maki
    3 łyżeczki drożdży instant lub 30 g świeżych
    200 ml mleka
    1/3 łyżeczki soli
    80 g masła lub margaryny
    80 g cukru
    1 jajko


    kruszonka:

    3 łyżki cukru
    3 łyżki kokosu
    100 g margaryny
    mąka - ilość zależna od konsystencji- około 3-4 łyżki
    nadzienie:
    borówki mrożone lub świeże
    dodatkowo:
    roztrzepane jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki Desery

Puchate drożdżówki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie łyżki maki, łyżkę cukru, sól i drożdże połączyć, zalać letnim mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić przez chwilę, dodać jajko, wyrabiać, dodać roztopiona margarynę, wyrabiać jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
  • drożdżówki 2. Kruszonka: wszystkie składniki w misce "szczypać" palcami, dodając po trochę maki, aż nabiorą konsystencji kruszonki
  • drożdżówlki 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać koła dużym kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyżkę borówek, posypać kruszonką. Boki ciasta można posmarować jajkiem. Piec po ok 15-20 minut. Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Borówek nie należy rozmrażać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Drożdże Jagody Mrożonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Mrożenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować