Puchate ciasto drożdżowe truskawkowo-poziomkowe

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo lubię ciasta drożdżowe z sezonowymi owocami, a połączenie poziomki z truskawką było rewelacyjne. Ten zapach i smak poziomki jest niebiański.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki na ciasto drożdżowe:
    600 g przesianej dobrej mąki pszennej
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy lub wanilinowy
    3 jajka
    pół kostki roztopionego masła (100-110g)

    Zaczyn drożdżowy:
    0,50 g kostki drożdży
    łyżka mąki
    łyżka cukru
    3/4 szklanki ciepłego mleka

    około 0,5 kg Owoców truskawki + poziomki
    1 sucha galaretka truskawkowa

    Kruszonka
    1 szklanka mąki
    100 g zimnej margaryny
    około pół szklanki cukru
    cukier waniliowy lub olejej smakowy

    tortownica 28cm
    papier do wyłożenia blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Puchate ciasto drożdżowe truskawkowo-poziomkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Drożdże kruszymy i dodajemy cukier, mąkę i mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • sól 2. Do miski wsyp sól.
  • mąka 3. Mąkę odważ.
  • mąka 4. Ważne jest to aby mąkę zawsze przesiać do miski.
  • ciasto drożdżowe 5. Dodaj cukier.
  • jajka 6. Jajka roztrzep i dodaj do miski.
  • ciasto drożdżowe 7. Wlej ciepłe masło.
  • ciasto drożdżowe 8. Dodaj wyrośnięte drożeże.
  • ciasto drożdżowe 9. Delikatnie napowietrzamy skłądniki łącząc je ze sobą.
  • ciasto drożdżowe 10. Następnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • ciasto drożdżowe 11. Po wyrośnięciu wkładamy do formy wyłożonej papierem. Unikniemy w ten sposób brzydkiego przypieczenia boków i spodu,
  • owoce truskawki i poziomki 12. Galaretkę otwieramy i wsypujemy do owoców. Następnie dodajemy troszke mąki i wszystko razem delikatnie mieszamy. W taki sposób po upieczeniu ciasta galaretka wchłania nadmiar soku powstały po upieczeniu ciasta,a po wystygnięciu owoce się błyszczą.
  • ciasto drożdżowe 13. Wykładamy wszystko na ciasto drożdżowe.
  • kruszonka 14. Kruszonka : Wszystkie składniki delikatnie zagniatamy. Jeśli kruszonka się nam nie łączy oznacz to,że trzeba dodać troszkę więcej margaryny, a jeśli się za mocno lepi dodaj troszkę więcej mąki.
  • ciasto z kruszonką 15. Kruszonką posyp ciasto drożdżowe z owocami.
  • ciasto drożdżowe 16. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • drożdżówka 17. Pieczemy około godziny. Sprawdzamy patykiem czy jest już upieczone.

Porady

Ta drożdżówka jest wspaniała, lekka i puchata, a co najważniejsze nie jest sucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Poziomki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować