PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM

4.5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min

Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi musem twarożkowo – łososiowym – idealny pomysł zarówno na imprezę, jak i np. drugie śniadanie.Połączenie wędzonego łososia, z kremowym serkiem, chrzanem i świeżym koperkiem z całą pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 6 dużych szt )

    CIASTO:

    * woda – ok. 5 szkl
    * masło – 50g
    * mąka pszenna – 0,5 szkl
    * jajko – 3 szt

    NADZIENIE:

    * wędzony łosoś – 200 g
    * kremowy twarożek – 200 g
    * chrzan – 2 łyżki
    * koperek – 1 pęczek
    * sól, pieprz, sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Ptysie z musem łososiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Wodę gotujemy z masłem, a kiedy całkowicie się rozpuści wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, zaparzając ciasto – ciasto musi odchodzić od ścianek garnka.

    Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie dodajemy jajka – wbijajmy jedno, miksujemy, wbijamy drugie, miksujemy, itd.

    Tak przygotowane ciasto wkładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.,

    Pieczemy do zrumienienia ( ok. 25 minut ) w 200C, studzimy, przecinamy.

    NADZIENIE:

    Twarożek miksujemy z pokrojonym łososiem, koperkiem i chrzanem.

    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, chłodzimy.

    CAŁOŚĆ:

    Wystudzone ptysie napełniamy musem łososiowym i posypujemy jeszcze delikatnie świeżym koperkiem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Łosoś Sery Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować