Ptysie z masą waniliowo-czereśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy wodę z margaryną i solą, na wrzący płyn wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ucieramy ciasto, aż zacznie odstawać od ścianek garnka, odstawiamy, kiedy ciasto wystygnie wpijamy kolejno 5 jaj i miksujemy. Rękawem wyciskamy ptysie na blachę i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Piekarnika nie otwieramy w trakcie pieczenia, a po wyciągnięciu gotowych ptysiów zdejmujemy z blachy i odwracamy do wystygnięcia do góry dnem.
2.Budyń gotujemy w 400ml mleka (o 100 ml mniej niż na opakowani) miksujemy z margaryną, nakładamy rękawem na wystudzone przekrojone ptysie. Do masy waniliowej wciskamy czereśnie, przykrywamy ptysiową czapeczką:) i gotowe. Smacznego!
Komentarze