Ptysie z masą waniliowo-czereśniową

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Cała moja rodzinka uwielbia ptysie, zawsze piekę ich więcej, a potem wymyślamy różne kremy do przełożenia:)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna do ciast: 100 gramów
    - mąka tortowa: 200 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - sól: 1 szczypta
    - woda: 250 mililitrów
    - budyń wanniliowy w proszku: 1 sztuka
    - mleko: 400 mililitrów
    - margaryna do kremu: 100 gramów
    - czeresnie w zalewie (słoik): 1 sztuka

Ptysie z masą waniliowo-czereśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptysie z masą waniliowo-czereśniową 1. Gotujemy wodę z margaryną i solą, na wrzący płyn wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ucieramy ciasto, aż zacznie odstawać od ścianek garnka, odstawiamy, kiedy ciasto wystygnie wpijamy kolejno 5 jaj i miksujemy. Rękawem wyciskamy ptysie na blachę i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Piekarnika nie otwieramy w trakcie pieczenia, a po wyciągnięciu gotowych ptysiów zdejmujemy z blachy i odwracamy do wystygnięcia do góry dnem.
  • 2. Budyń gotujemy w 400ml mleka (o 100 ml mniej niż na opakowani) miksujemy z margaryną, nakładamy rękawem na wystudzone przekrojone ptysie. Do masy waniliowej wciskamy czereśnie, przykrywamy ptysiową czapeczką:) i gotowe. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy