Ptysie z masą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ptysie to ulubiony deser mojej rodziny, a dodatek truskawek sprawia, że są jeszcze lepsze.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na ptysie :
    200g margaryny
    600 ml wody
    400 g mąki
    6 jajek

    Masa:
    600g śmietany kremówki
    400g truskawek
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder
    100 ml wody

Ptysie z masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić, dodać do niej wodę i razem zagotować. Wsypać mąkę cały czas mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Dodawać po jednym jajku, mieszając łyżką. Ciasto nakładać łyżką albo włożyć do rękawa i wyciskać pożądany kształt. Piec w temp 200 stopni, 25 minut.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody i przestudzić. Truskawki zmiksować. Śmietanę ubić i dosłodzić do smaku. Wlać zmiksowane truskawki i dalej ubijać. Na koniec wlać zimną żelatynę i zmiksować wszystko. Masę włożyć do lodówki albo zamrażalnika do czasu aż zgęstnieje.
  • 3. Upieczone ptysie przekroić na pół i do środka wkładać masę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy