Ptysie z masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić, dodać do niej wodę i razem zagotować. Wsypać mąkę cały czas mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Dodawać po jednym jajku, mieszając łyżką. Ciasto nakładać łyżką albo włożyć do rękawa i wyciskać pożądany kształt. Piec w temp 200 stopni, 25 minut.
2.Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody i przestudzić. Truskawki zmiksować. Śmietanę ubić i dosłodzić do smaku. Wlać zmiksowane truskawki i dalej ubijać. Na koniec wlać zimną żelatynę i zmiksować wszystko. Masę włożyć do lodówki albo zamrażalnika do czasu aż zgęstnieje.
3.Upieczone ptysie przekroić na pół i do środka wkładać masę.
Komentarze