Ptysie z kremem porzeczkowo - jagodowym

0 (0 ocen)

Ciasteczka, które zna każdy, ale za to z trochę innym kremem ;) Piekłam je po raz pierwszy w życiu. Z podanej porcji wyszło mi wczoraj w sumie 76 sztuk ptysiów, do dziś ostało się 7 ;)

Składniki:

  • Ciasto:

    150g margaryny
    1 szkl wody
    1 szkl mąki pszennej
    5 jajek
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    Krem:

    3 szkl mleka
    3/4 szkl cukru zwykłego
    2 żółtka
    4 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
    4 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    3/4 kostki masła
    1/4 szkl leśnych jagód
    0,5 szkl czarnej porzeczki

    Dodatkowo:

    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ptysie

Ptysie z kremem porzeczkowo - jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wodę i margarynę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie stawiamy z powrotem na malutkim ogniu i gotujemy ok. 5 – 7 minut, mieszając - ciasto ma odchodzić od garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, następnie szczyptę soli i odrobinę proszku do pieczenia. Ucieramy do połączenia.
  • Ptysie gotowe do pieczenia 2. Ciasto nakładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy dowolnej wielkości kółeczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między każdym kółkiem ok. 2,5 - 3 cm odstępu (ciasto mocno urośnie). Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy dalsze 15 - 20 minut. Tak samo postępujemy z resztą ciasta aż do jego wyczerpania. Upieczone ptysie odstawiamy do wystudzenia, następnie każde ciastko przekrawamy nożem na pół.
  • Dodawanie owoców do masy budyniowej 3. Krem: 2 szkl mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej 1 szkl mleka rozprowadzamy cukier waniliowy, mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i krótko miksujemy całość. Jagody i porzeczki rozdrabniamy blenderem i dodatkowo przecieramy przez sitko (aby pozbyć się skórek, które później mogłyby zatykać szprycę). Przetarte owoce wlewamy do masy budyniowej i krótko miksujemy do połączenia. Masę wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  • Upieczone ptysie 4. Lekko stężałą masę nakładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na przekrojone ciasteczka, przykrywamy odciętymi wierzchami. Gotowe ptysie obficie oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

Masę do ciasteczek można też nakładać łyżką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować