Ptysie z kremem mocno truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam ptysie tym razem postanowiłam je zrobić z kremem który smakuje ja koktajl.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto: (o 20 sztuk)
    250 ml wody
    100 g masła
    szczypta soli
    200 g mąki pszennej
    5 jajek

    krem:
    450 g mrożonych truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1,5 łyżki żelatyny
    3-4 łyżki cukru pudru
    330 ml śmietany 30%

    Ponadto:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie z kremem mocno truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    We wrzącej wodzie rozpuścić masło,dodać szczyptę soli.Zdjąć z ognia wsypać mąkę ,ponownie postawić na ogniu i energicznie mieszać ,aż ciasto zrobi się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów garnka.Odstawić do lekkiego przestygnięcia,następnie miksując dodawać stopniowo po jednym jajku ,aż powstanie jednolita masa.Z tak przygotowanego ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formować rękawem cukierniczym lub łyżką niewielkie ptysie (uwaga ciasto podczas pieczenia puchnie podwaja objętość). Piec 25-30 minut w 210 C. Po upieczeniu drzwiczki piekarnika uchylić i zostawić do wystygnięcia.

    Krem:
    Truskawki rozmrozić ,zblendować ,zagotować na niewielkim ogniu ,aż zrobią się gorące,dodać galaretkę i dokładnie wymieszać.Wystudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ,następnie ciągle miksując pomału wlewać do niej truskawki.(masa będzie bardzo rzadka ale nie należy się tym przejmować). Wstawić do zamrażalnika i mocno schłodzić,uważając aby nie zamarzła.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody,ostudzić.
    Mocno schłodzoną masę śmietanowo-truskawkową ponownie zmiksować,dolewając do niej pomału wystudzoną żelatynę.Wstawić do zamrażalnika (co kilka minut przemieszać )aby masa stężała,lecz nie za bardzo powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.(Nie powinna się rozlewać).
    Ptysie przekroić na pół ,przełożyć kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki.Wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Krem można schładzać w lodówce lecz wtedy czas jego stężenia się wydłuży. Po przełożeniu ptysi nie trzeba ich już dodatkowo schładzać ,chyba że uznamy że krem jednak wyszedł za rzadki to wtedy w lodówce stężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować