Ptysie z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy wodę z margaryną. Na gotującą wodę wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, aby ciasto się nie przykleiło do garnka. Kiedy już nie będzie grudek odstawiamy do całkowitego wystygnięcia inaczej ciasto nie urośnie w czasie pieczenia. Gdy będzie już zimne miksujemy z jajkami. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego (mozna także nakładać łyżką). Zostawiamy ok. 2 cm odstępu. Nastawiamy piekarnik na 200ºC przez ok. 30min ( w razie, gdy w środku nie będą wystarczająco upieczone przekrajamy na pół i dopiekamy na kratce). W ty czasie ubijamy śmietanę, przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy ptysie.
Porady
Można do środka ptysi włożyć jakiś owoc; truskawkę, borówkę, malinę itp.
Komentarze