Ptysie z budyniem w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

Bardzo delikatne,nie latwo zaprzestac na jednym.

Składniki:

  • Ptysie:
    250 ml wody
    100 gr masla
    150 gr maki
    4 jajka
    1 lyzeczka cukru
    Budyn:
    500 ml mleka
    budyn waniliowy

    Polewa:
    200 gr mlecznej czekolady
    2 lyzki masla
    200 ml mleka
    50 gr cukru

Ptysie z budyniem w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ptysie:
    wode z maslem i cukrem podgrzewamy tak zeby maslo sie rozpuscilo,odstawiamy z ognia i wsypujemy przesiana make i mieszac do uzyskania jednolitej masy( tak zeby odchodzila od scianek garnka),do schlodzonej wbijamy po jednym jajku ciagle mieszajac.Tak przygotowana mase wkladamy do rekawa cukierniczego i na blaszce wylozonej papierem do pieczenia formujemy kulki w odstepie okolo 4 cm jedna od drugiej.Mozna tez wykladac mase lyzeczka.pieczemy ok.25' w 180°
    Po upieczeniu przy pomocy rekawa cukierniczego wypelniamy zimnym budyniem kazdego ptysia.

    Budyn gotujemy wedlyg przepisu na opakowaniu.

    Polewa:
    wszystkie skladniki mieszamy razem i podgrzewamy na malym ogniu ciagle mieszajac tak aby cukier calkowicie sie rozpuscil a polewa zgestniala.Schlodzona polewamy ptysie i odkladamy na godzine do lodowki.Polewa nie bedzie twarda.

Porady

Ptysie mozna wypelnic tez bita smietana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy