Ptysie z budyniem w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ptysie:
wode z maslem i cukrem podgrzewamy tak zeby maslo sie rozpuscilo,odstawiamy z ognia i wsypujemy przesiana make i mieszac do uzyskania jednolitej masy( tak zeby odchodzila od scianek garnka),do schlodzonej wbijamy po jednym jajku ciagle mieszajac.Tak przygotowana mase wkladamy do rekawa cukierniczego i na blaszce wylozonej papierem do pieczenia formujemy kulki w odstepie okolo 4 cm jedna od drugiej.Mozna tez wykladac mase lyzeczka.pieczemy ok.25' w 180°
Po upieczeniu przy pomocy rekawa cukierniczego wypelniamy zimnym budyniem kazdego ptysia.
Budyn gotujemy wedlyg przepisu na opakowaniu.
Polewa:
wszystkie skladniki mieszamy razem i podgrzewamy na malym ogniu ciagle mieszajac tak aby cukier calkowicie sie rozpuscil a polewa zgestniala.Schlodzona polewamy ptysie i odkladamy na godzine do lodowki.Polewa nie bedzie twarda.
Komentarze