Ptysie z wytrawnym szynkowym nadzieniem

4.45 (181 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wytrawne ptysie tym razem nie na słodko ,spróbujcie sami świetne i wyborne są:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto
    10 dag margaryny
    30 dag mąki pszennej
    1,5 szklanki wody
    szczypta soli
    6 jajek

    Farsz
    20 dag szynki gotowanej
    4 jajka
    4 łyżki sera żółtego startego np goudy
    2 ogórki konserwowe
    4 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki majonezu
    pęczek koperku świeżego
    sól pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.45 (181 ocen)

Ptysie z wytrawnym szynkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do rondelka wlewamy wodę ,dodajemy margarynę ,dużą szczyptę soli i gotujemy ,gdy zacznie wrzeć ,wsypujemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy pałką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.Zestawić z ognia. Zostawiamy do ostudzenia.Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem,aż do skończenia jajek.
  • upieczone ptysie 2. Tak przygotowanym ciastem napełniamy szprycę do tortów i wyciskamy nieduże ptysie na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 20 min w temp 210* Piekarnik przed wsadzeniem ptysi powinien być nagrzany. Po upieczeniu i wystudzeniu ptysie kroimy ostrym nożem na połówki.
  • z nadzieniem 3. Farsz: Szynkę ,ugotowane na twardo jajka ,i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę wkładamy do salaterki dodajemy starty żółty ser ,posiekany koperek,dodajemy śmietanę i majonez,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.Tak przygotowanym farszem przekładamy ptysie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować