Ptysie pyszotki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne ptysie robione przezemnie i moich pomocników , nadziewane kremem i śmietaną.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl.wody, niecałą kostkę margaryny, 2łyżki smalcu, 0,5kg mąki tortowej, 0,5 łyżeczki proszku, 10 jaj.

    Masa śmietanowa :
    0.5litra śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki żelatyny bez przypraw


    Krem budyniowy :
    1 budyń śmietankowy, 2łyżki żelatyny, 1/2szklanki cukru, kostkę palmy

    polewa czekoladowa

Ptysie pyszotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wodę margarynę i smalec zagotować , dodać mąkę i wymieszać .Odstawić do ostygnięcia gdy masa bedzię wystudzona dodać proszek do pieczenia - wymieszać.Następnie dodawać po jednym jajku ( gdy jedno wymieszamy dokładnie z masa dopiero wtedy dodajemy nastepne).
    Powstałe ciasto wyłożyc na blachę wysmarowaną tluszczem i formować koła albo podłużne paluchy (można do tego użyc szprycy od kremu albo łyżki) i pieć w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temp.około 200C aż do zrumienienia się.
  • 2. MASA ŚMIETANOWA
    Żelatynę rozpuścić w 0,5 szl. wrzącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier a także lekko tężejacą żelatynę.Wymieszać i wstawić do lodówki aby śmietana była gesta.
  • robimy krem 3. KREM
    W jednej szklancę wody rozpuścic żelatynę i budyń a drugą szkl.wody zagotować z cukrem i dodać budyń - zagotować.
    Gdy budyń ostygnie dodawać go po łyżce do margaryny - ucierać.
  • nakładamy śmietanę 4. Ptysie przeciać wzdłuż i przekadać albo kremem albo śmietaną i polać polewą.
  • smacznego 5. Polać ptysie polewą i schłodzić.
    SMACZNEGO

Porady

Po zrobieniu ptysi wstawić je do lodówki aby nie nadzienie zgęstniało

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy