Ptysie pyszotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Wodę margarynę i smalec zagotować , dodać mąkę i wymieszać .Odstawić do ostygnięcia gdy masa bedzię wystudzona dodać proszek do pieczenia - wymieszać.Następnie dodawać po jednym jajku ( gdy jedno wymieszamy dokładnie z masa dopiero wtedy dodajemy nastepne).
Powstałe ciasto wyłożyc na blachę wysmarowaną tluszczem i formować koła albo podłużne paluchy (można do tego użyc szprycy od kremu albo łyżki) i pieć w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temp.około 200C aż do zrumienienia się.
2.MASA ŚMIETANOWA
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szl. wrzącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier a także lekko tężejacą żelatynę.Wymieszać i wstawić do lodówki aby śmietana była gesta.
3.KREM
W jednej szklancę wody rozpuścic żelatynę i budyń a drugą szkl.wody zagotować z cukrem i dodać budyń - zagotować.
Gdy budyń ostygnie dodawać go po łyżce do margaryny - ucierać.
4.Ptysie przeciać wzdłuż i przekadać albo kremem albo śmietaną i polać polewą.
5.Polać ptysie polewą i schłodzić.
SMACZNEGO
Porady
Po zrobieniu ptysi wstawić je do lodówki aby nie nadzienie zgęstniało
Komentarze