Ptysie inaczej

0 (0 ocen)

Latwe w wykonaniu i zawsze sie udaja a budyn nadaje im szczegolny smak.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 ml wody
    150 gr maki
    80 gr masla
    4 jajka

    Budyn:
    0,5 l mleka
    100 gr cukru
    80 gr maki
    3 zoltka

Ptysie inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiana make mieszamy z woda,dodajemy maslo i podgrzewamy(nie gotujemy) do rozpuszczenia sie masla,odstawiamy i do zimnej masy wbijamy cale jajka,ucieramy do uzyskania jednolitej masy,ktora nakladamy do worka do dekoracji i rozprowadzamy na wczesniej przygotowanej blaszce tworzac kolka dowolnej wielkosci.Pieczemy w 180°20'
    Budyn:
    polowe mleka zagotowac z cukrem reszte wymieszac z maka i zoltkami,wlac do gotujacego sie mleka i zagotowac .zimny nalozyc do worka do dekoracji i faszerowac nim ptysie przekrojone na pol.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

ptysie

4.99 (164 ocen)

ptysie

4.99 (164 ocen)

Ptysie

celkapatelka Łatwe do zrobienia 45 min

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wytrawne ptysie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Malinowe ptysie z różowym lukrem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ptysie

akrobatka22 . 60 min