Ciasto ptysiowe :
1 szklanka wody
pół kostki margaryny
1 szklanka+2 łyżki mąki
szczypta soli
4 jajka
Krem :
0,5 litra mleka
100 g cukru
cukier waniliowy
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej (50 g )
200 g masła
200 g żurawiny ze słoiczka (użyłam firmy Łowicz)
Dodatkowo :
1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
Ptysiowa piramida z żurawinowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Zagotować margarynę z wodą i szczyptą soli.
Jednym ruchem wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż masa zrobi się gęsta i bez grudek. Odstawić do wystygnięcia.
2.Zaparzoną mąkę przełożyć do makutry, dodawać po jednym jajku i ucierać wałkiem.
Po dodaniu wszystkich jajek należy ucierać tak długo,aż ciasto zrobi się szkliste i wydaje charakterystyczne klaśnięcia podczas ucierania.
3.Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do szprycy z dużą końcówką i wycisnąć w poprzek blachy 3 paski obok siebie, zrobić odstęp, wycisnąć 2 paski obok siebie, odstęp i pojedynczy pasek.
W ten sposób mamy komplet do jednej piramidy.
ciasta wystarcza na dwie piramidy i jeszcze kilkanaście średnich ptysi.
4.Piekarnik nagrzać do 200 *C, włożyć blachę na 10-12 minut (nie wolno otwierać piekarnika), po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 175* i dopiec ptysie ok. 10 minut (czas zależy od wielkości ptysi ).
5.Krem :
Pół szklanki mleka wymieszać z mąką kukurydzianą. resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń, gotuje się trochę dłużej niż ten z proszku. Odstawić do ostygnięcia.
6.Masło utrzeć na puch, połączyć z ostudzonym budyniem.
Na końcu dodać żurawinę, zblendowaną wcześniej, utrzeć aby się połączyło.
Przełożyć paski ptysiowe, tworząc piramidę, schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze