Ptysiowa kostka z kremem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Delikatna , puszysta kostka brzoskwiniowo-serowa ze spodem oraz wierzchem przygotowanym na bazie pokruszonych rurek ptysiowych oraz masła.Ciasto jest lekko słodkie , jak najbardziej idealne na upalne dni.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    500g sera mascarpone
    2 całe jajka
    2 żółtka
    6 dużych brzoskwiń
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    200g. słomek ptysiowych
    Składniki robocze:
    4 łyżki masła 82%
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru kryształu
    1 łyżeczka żelatyny
    cukier puder do oprószenia ciasta
    Dekoracja:
    brzoskwinie
    jagody
    mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ptysie Rurki

Ptysiowa kostka z kremem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie obrać , pozbyć się pestek , pokroić w kostkę.
    Garnek rozgrzać , dusić brzoskwinie z cukrem do powstania gęstego syropu.
    smażyć mąkę 2-3 min.
    Wlać mleko , wbić jajka oraz żółtka , dodać żelatynę cały czas ucierając ( można także użyć miksera)
    Garnek zdjąć z gazu , dodać ser mascarpone , utrzeć do powstania gładkiego , gęstego kremu.
    Krem odstawić do całkowitego wystudzenia ale nie wolno o niem zapomnieć inaczej zastygnie i nie wyłożymy go na ptysiowy spód.
  • 2. Ptysiowy spód i wierzch: Rurki ptysiowe wkładamy do robota rozdrabniającego ( malaksera) lub blendera wraz z dwiema łyżkami masła.
    Całość miksujemy do połączenia się składników.
    Kwadratowe naczynie wykładamy folią spożywczą lub aluminiową , na nią wykładamy 1/2 warstwy ptysiowej dociskając do spodu naczynia.
    Na spód wykładamy krem brzoskwiniowy rozsmarowując go równo po całości.
    Wierzch pokrywamy pozostałymi kruszonką ptysiową.
  • 3. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny aby wszystkie warstwy stężały.
    Ciasto wyjmujemy z naczynia podnosząc za brzegi foli , kroimy w kostkę.
    Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować