CIASTO,
20 dag mąki
pół kostki masła
6 jajek
szczypta soli
250 ml wody
MASA
litr śmietany 30 procentowej
3 łyżki cukru
cukier wanilinowy
galaretka truskawkowa
DODATKOWO
cukier puder
Ptyś truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO We wrzącej wodzie roztopić masło, dodać sól. Dodać do tego mąkę i cały czas mieszać. Trochę oziębić i dodać po 1 jajku i mieszać aż się połączą. Nałożyć ciasto do szprycy Na brytfannie zrobić tzw. "różyczki" (jak na ptysie). Włożyć do piekarnika na 20 minut do temp. 200 st. MASA Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukry. Miksować. Następnie wmieszać do tego galaretkę w proszku. Ciastka (ptysie) przekroić na pół. Na jednym nałożyć masę i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze