Ptyś truskawkowy

0 (0 ocen)

smaczny ptyś, pycha deser

Składniki:


  • CIASTO,
    20 dag mąki
    pół kostki masła
    6 jajek
    szczypta soli
    250 ml wody
    MASA
    litr śmietany 30 procentowej
    3 łyżki cukru
    cukier wanilinowy
    galaretka truskawkowa
    DODATKOWO
    cukier puder

Ptyś truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO We wrzącej wodzie roztopić masło, dodać sól. Dodać do tego mąkę i cały czas mieszać. Trochę oziębić i dodać po 1 jajku i mieszać aż się połączą. Nałożyć ciasto do szprycy Na brytfannie zrobić tzw. "różyczki" (jak na ptysie). Włożyć do piekarnika na 20 minut do temp. 200 st. MASA Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukry. Miksować. Następnie wmieszać do tego galaretkę w proszku. Ciastka (ptysie) przekroić na pół. Na jednym nałożyć masę i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy