Ptasie mleczko prawie jak sklepowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód formy wyłożyć herbatnikami.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody,dobrze wymieszać,odstawić do wystygnięcia.W oddzielnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder,cukier waniliowy,następnie sok z cytryny.Na sam koniec ubijania dolewać pomału żelatynę .Gotową masę przelać do formy wstawić do lodówki.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić wszystkie składniki co jakiś czas przemieszać do momentu,aż powstanie jednolita masa.Odstawić do przestygnięcia,następnie nałożyć polewę na ptasie mleczko i wstawić ponownie do lodówki.
Porady
Białka najlepiej chwilę ubijać na średnich obrotach po czym na najwyższych.
Żelatynę wlewamy stopniowo cały czas miksując.
Komentarze