Ptasie mleczko waniliowo-kakaowe z wiśniami.

4.48 (151 ocen)

  • 30 min

To smaczny deser z owocami bez pieczenia. Idealny deser do obiadu jak i dodatek do porannej kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 21 cm
    1/2 l mleka
    4 jajka
    Szklanka cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki żelatyny
    kostka masła
    2-3 łyżki kakao
    ½ l wiśni
    Galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptasie mleczko waniliowo-kakaowe z wiśniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy razem: żółtka, masło, cukry. Mleko gotujemy, gdy wystygnie wsypujemy żelatynę. Następnie na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia się. Ostudzoną wlewamy ostrożnie małymi porcjami do kremu, by masa się nie zważyła. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. W tortownicy układamy masy jedna na drugą. Gdy zastygną kładziemy wiśnie. Zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
    Wiśnie mogą być świeże, mrożone lub z kompotu.

Porady

Mogą być dowolne owoce na wierzch deseru i odpowiednia smakowo galaretka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować