To smaczny deser z owocami bez pieczenia. Idealny deser do obiadu jak i dodatek do porannej kawy.
30 min
Składniki:
Tortownica o średnicy 21 cm
1/2 l mleka
4 jajka
Szklanka cukru
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
kostka masła
2-3 łyżki kakao
½ l wiśni
Galaretka wiśniowa
Ptasie mleczko waniliowo-kakaowe z wiśniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksujemy razem: żółtka, masło, cukry. Mleko gotujemy, gdy wystygnie wsypujemy żelatynę. Następnie na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia się. Ostudzoną wlewamy ostrożnie małymi porcjami do kremu, by masa się nie zważyła. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. W tortownicy układamy masy jedna na drugą. Gdy zastygną kładziemy wiśnie. Zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Wiśnie mogą być świeże, mrożone lub z kompotu.
Porady
Mogą być dowolne owoce na wierzch deseru i odpowiednia smakowo galaretka.
Komentarze