ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest idealne, lekkie i pyszne. Zaprzyjaźniłam się z nim gdy zepsuł mi się piekarnik. Ale bez niego też jestem w stanie zrobić pyszne ciasto :D

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 litr śmietany 30 %
    2 czekolady mleczne
    1 żelatyna
    1 szkl. cukru
    6 żółtek
    1litr mleka
    cukier waniliowy
    paczka biszkoptów

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto ptasie mleczko 1. 1.Do garnka należy wlać mleko, rozbełtane żołtka, cukier i żelatyne. Wszystko podgrzac ( nie gotować!)
    Rozlać masę na dwie równe części w miski.
    Do 1 miski wsypać cukier waniliowy- wymieszać.
    Do 2 miski 2 połamane czekolady - mieszać do uzyskania jednolitej masy

    zostawiamy na około 1,5 godziny aż lekko stężeje ( Masa podobna do rzadkiego budyniu)
  • 2. W tym czasie układamy biszkopty, jeden obok drugiego na formie do pieczenia ( prostokątna , ja mam 34 * 24 )
  • 3. Gdy brązowa masa zaczyna lekko tężeć , mieszamy z 0,5l. ubitej śmietany. I wylewamy na blachę z biszkoptami.
    To samo robimy z białą masą , delikatnie łączymy z ubitą śmietaną i wylewamy na blachę.

    Udekorować startą czekoladą :D

    Pozostawić w lodówce na 2 godziny :D
    Smacznego

Porady

1. żółtka wrzucić do garnka gdy mleko jest jeszcze zimne 2. Masy połączyć z ubitą śmietaną dopiero gdy zaczyna tężeć inaczej będzie za rzadkie , biszkopty wypłyną do góry

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy