Ptasie Mleczko

0 (0 ocen)

Piankowy deser przypominający ptasie mleczko

Składniki:

  • 1 margaryna
    4 jaja
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    5 łyżeczek żelatyny
    2 łyżki kakao
    aromat śmietankowy lub cytrynowy
    biszkopty i posypka do dekoracji

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i ucierać razem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodać do żelatyny i wymieszać. Jak wystygnie dodać do masy. Ubić białka i razem z zapachem dodać do masy, delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Nakładać łyżką do pucharków raz jedną masę, raz drugą, włożyć biszkopty i odstawić do lodówki na kilka godzin. Z podanych porcji wyszło mi 5 pucharków widocznych na zdjęciu.

Porady

Masy do pucharków można nakładać po połowie lub łyżką tworząc efekt zebry, dodatkowo można do środkadodać kawałki pokruszonej szekolady lub polać polewą czekoladową. Można również wylać masy do tortownicy, dołożyć owoce i zalać galaretką. Zamiast masy kakaowej można zrobić kawową np. dodając capucino lub pozostać przy całej masie śmietankowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy