Ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to smak mojego dzieciństwa.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 ml mleka niesłodzonego zagęszczonego
    2 galaretki truskawkowe
    1 galaretka agrestowa
    kilka malin
    kilka winogron
    2 biszkopty okrągłe

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić jedną galaretkę truskawkową w 200ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Przygotować tortownicę smarując ją masłem lub margaryną i posypać startymi na tarce biszkoptami. Do tężejącej galaretki dodać 200ml mleka i dokładnie zmiksować aż zwiększy objętość a następnie wylać do tortownicy i odstawić na około 20 min. do lodówki. W tym czasie drugą galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Do lekko tężejącej galaretki dodać 200 ml mleka zagęszczonego. Dokładnie zmiksować jak poprzednio i wylać na pierwszą warstwę. Odstawić na 20 min do lodówki.
  • 2. Ostatnią galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić aby lekko stężała a następnie wylać delikatnie na zastygniętą masę udekorowaną owocami i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Porady

Można wykonać ptasie mleczko jednokolorowe robiąc jedną warstwę z dwóch galaretek i całego mleka. Skraca to czas przygotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy