Przepyszny łosoś na szparagach

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis dostałam od mojej mamy.Wygląda super,smakuje nieziemsko i w brew pozorom-nie jest trudny do wykonania.

  • 40 min

Składniki:

  • *filet z łososia (ze skórą)
    *salsa: kapary (pół małego słoiczka),2duże pomidory obrane ze skóry,czarne oliwki,2-3 ząbki czosnku,1 duża czerwona cebula + oliwa z oliwek i ocet balsamiczny
    *szparagi (długie,w słoiku)
    *1 liść pora
    *sos: 2 żółtka, masło klarowane + estragon
    *marynata do łososia: sob i starta skóra z cytryny/limonki, sól, pieprz (najlepiej cytrynowy)
    Dodatkowo-olej do smażenia + łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Przepyszny łosoś na szparagach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Przygotowanie łososia:
    Filety umyć, wysuszyć, skropić sokiem z limonki (lub cytryny, lekko) , zetrzeć skórkę z ½ limonki lub cytryny)
    Posypać łososia startą skórką, dodać pieprz i sól.
    Włożyć do torby plastikowej i do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej poprzedniego dnia na całą noc)
  • 2. 2.Przygotowanie salsy:
    Pomidory, kapary, cebulę, czosnek, oliwki pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać oliwę i ocet balsamiczny-wymieszać pesto (pesto robimy np.rano, na kilka godzin przed smażeniem łososia)
  • 3. 3.Potrzeba: 2 garnki-1 duży i mniejszy (lub miska),żeby zrobić sos na parze (sos robimy po usmażeniu ryby.
  • 4. 4.Pociąć zblanszowanego liścia pora na cienkie podłużne paski ( do związania szparag później)

    5.Rozgrzać patelnie z odrobina oliwy i masła
    Położyć łososia skora do patelni i smażyć 7-8 minut.
    Odwracamy łososia na 2-gą stronę i zaczynamy robić sos
  • 5. 6.Sos:
    W dużym garnku zagotować wodę (niewiele) i włożyć do garnka mniejszy tak,żeby nie dotykał wody w większym.
    Wrzucić 2 żółtka ( do mniejszego garnka) i mieszając cały czas trzepaczka wrzucać po trochu masła
    Konsystencja sosu ma być lejąca
    Dodać parę kropel soku z limonki lub cytryny, mala szczyptę soli, pieprzu i odrobinę estragonu
    Zdjąć z ognia.
    Uwaga! Jeśli woda w większym garnku będzie zbyt gorąca, może zrobić nam się tzw.jajecznica-żółtka się zetną. Aby tego uniknąć,trzeba pilnować żeby mniejszy garnek nie dotykał większego i aby woda nie gotowała się za bardzo.
  • 6. Naszykować talerze:

    Na spod po talerzy lekko rozrysować sos
    Na nim położyć 2-3 szparagi przewiązane „nitką” z pora.
    Następnie ułożyć na szparagach łososia z patelni (skóra do dołu).
    Na łososia położyć pesto.

    GOTOWE!
    Podawać z bruschettą/ryżem/sałatką.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować