Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem

0 (0 ocen)

Uwielbiam przesmażone pierogi z pieczarkami. Tym razem smaku nadały im dodatkowo suszone grzyby i czosnek. Idealne na wigilijny stół.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka oleju
    ¾ szklanki ciepłej wody


    Farsz:
    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
    4 ząbki czosnku
    Sól
    Pieprz

    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy ciepła wodą. Odstawiamy na cała noc. Pieczarki kroimy na pół plastry, cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki. Całość smażymy około 25 minut (aż odparuje nam cała woda z pieczarek). Doprawiamy solą i pieprzem. Do blendera przekładamy odsączone suszone grzyby, obrane ząbki czosnku, przesmażone pieczarki. Miksujemy . Grubość i gęstość farszu zależy od tego jaki lubimy. Ja blendowałam dosłownie moment, aby w farszu były wyczuwalne kawałki grzybów i pieczarek.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz olej. Stopniowo dolewamy wodę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na początku może się wydawać gumowe, ale podczas wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Gotowe gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodajemy pierogi. Smażymy aż pierogi ładnie się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować