Ciasto przekładane z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Z podanych składników zagniatany ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do blachy o wym. dno (22x35) nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w temp 200 s C.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Wylewamy do blachy o wym. dno (22x35) pieczemy ok. 25 minut w temp 200 s C. Studzimy i przekrawamy na 2 części
Masa cytrynowa:
Z cytryn wyciskamy sok i razem z 1 i 1/2 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier. Budyń mieszamy z resztą mleka i wlewamy do garnka- gotujemy budyń. Studzimy, dodajemy miękkie masło i mieszamy za pomocą miksera.
Mus czekoladowy:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mascarpone i mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z czekoladą z mascarpone.
Złożenie ciasta:
Ciasto kruche
cienka warstwa dżemu
masa cytrynowa
połowa musu czekoladowego
biszkopt
3/4 musu
biszkopt
reszta musu
polewa
Smacznego :)
Komentarze