Przekładaniec z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pani Waleska w nowym wydaniu. Kruche ciasto, pyszny krem na bazie serka mascarpone i śmietanki oraz dżem porzeczkowy przełamujący słodycz ciasta. Ciasto łatwe w wykonaniu, smaczne i efektowne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    500 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g cukru pudru
    200 g masła
    6 żółtek
    2 łyżki kwaśnej śmietany np 12%

    Krem:

    750 ml śmietanki 36%
    500 g mascarpone
    2-3 łyżki cukru pudru (według uznania)
    1-2 łyżeczki żelatyny do deserów (rozpuszczona w wodzie)

    Oraz:

    Dżem porzeczkowy do przełożenia
    Płatki migdałowe
    Perełki dekoracyjne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem Desery

Przekładaniec z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść, podzielić na trzy części i schować do lodówki na 20-30 minut.
    Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować i upiec trzy placki. 15-20 minut w 180-190 stopniach.
  • 2. Śmietankę 36% ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania należy dodać cukier puder. Następnie dodajemy serek mascarpone (po łyżce) i całość mieszamy. Rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę dodajemy stopniowo po ścince miski, dalej mieszając.
  • 3. Na samym końcu składamy ciasto. Na pierwszy placek ciasta kruchego dodajemy dżem porzeczkowy, następnie kładziemy kolejny placek i 3/4 kremu. Następnie kładziemy ostatnią warstwę ciasta i przykrywamy pozostałością kremu. Płatki migdałów prażymy i wystudzone dodajemy na wierzch ciasta. Całość schłodzić

    Ciasto można udekorować perełkami spożywczymi.

Porady

1. Ciasto kruche można schować do zamrażalnika wówczas czas schładzania zmniejszy się do ok 10-20 minut 2. Śmietanka powinna być schłodzona. 3. Druga warstwa kremu może być z dodatkiem cukru z wanilią

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Śmietana

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować