Przekładaniec z galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciacho w sam raz do kawusi

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki kakao.
    Biszkopt jasny: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa budyniowa: 1/2 litra mleka, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, kostka margaryny, ok. 3 łyżki cukru.
    Dodatkowo: 2 galaretki jednego koloru, posypka cukrowa.
    Polewa: 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, po 1,5 łyżki kakao i wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Przekładaniec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przekładaniec z galaretką 1. Upiec biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, następnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Piec ok.20 min w 160 C. Pozostawić do wystygnięcia. Tak samo upiec biszkopt jasny, z tym, że czas pieczenia ok.15 min. W jasnym wystudzonym biszkopcie powykrawać szklaneczką dziurki. Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Pozostawić do wystygnięcia.
  • Przekładaniec z galaretką 2. W odrobinie mleka rozprowadzić proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę, ugotować budyń. Wystudzony zmiksować z margaryną. Kakaowy biszkopt przekroić na dwie części. Wyłożyć ciemny biszkopt-na niego połowę masy budyniowej, przykryć biszkoptem z dziurkami.
  • Przekładaniec z galaretką 3. W otwory nałożyć tężejącą galaretkę, rozsmarować resztę masy budyniowej, przykryć ciemnym biszkoptem.
  • Przekładaniec z galaretką 4. Składniki na polewę włożyć do garnka, postawić na małym ogniu, mieszając zagotować. Odstawić, gdy trochę ostygnie polać ciasto, wstawić do lodówki. Udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować