Przekładaniec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, następnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Piec ok.20 min w 160 C. Pozostawić do wystygnięcia. Tak samo upiec biszkopt jasny, z tym, że czas pieczenia ok.15 min. W jasnym wystudzonym biszkopcie powykrawać szklaneczką dziurki. Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Pozostawić do wystygnięcia.
2.W odrobinie mleka rozprowadzić proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę, ugotować budyń. Wystudzony zmiksować z margaryną. Kakaowy biszkopt przekroić na dwie części. Wyłożyć ciemny biszkopt-na niego połowę masy budyniowej, przykryć biszkoptem z dziurkami.
4.Składniki na polewę włożyć do garnka, postawić na małym ogniu, mieszając zagotować. Odstawić, gdy trochę ostygnie polać ciasto, wstawić do lodówki. Udekorować.
Komentarze