Przekładaniec w zebrę

4.5 (158 ocen)

Kolorowe ciasto które zachęca swym wyglądem i smakiem.Jest lekko wilgotne a zarazem puszyste i lekko słodkie. Masy idealnie ze sobą współgrają.

Składniki:

  • Ciasto pieczone w standardowej keksówce

    Ciasto jogurtowe:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3 łyżki oleju
    250g. jogurtu naturalnego
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    250ml śmietany 30%
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny+ 4 łyżki wrzątku
    1/2 tabliczki białej czekolady

    Marmolada owocowa

    Polewa:
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżki wody

    Dodatkowo:
    dowolna cukrowa posypka ( można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Przekładaniec w zebrę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podzielone masy 1. Ciasto jogurtowe:
    Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę z dodatkiem cukru , zmniejszyć obroty miksera dodawać kolejno olej i żółtka oraz jogurt naturalny.
    Wsypać mąkę , wymieszać dokładnie masę łyżką.
    Podzielić ją na dwie części , do jednej wsypać kakao-połączyć.
  • w keksówce 2. Do silikonowej keksówki( jeśli posiadamy tylko metalową należy wysmarować ja masłem i oprószyć bułką tartą) wlewamy na przemian masy robiąc zygzaki.
    Pieczemy ciasto 30 min w piekarniku nagrzanym do 18st.
    Gorące ciasto odstawiamy do wystudzenia.

  • 3. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy by wystygła.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
    Wlewamy zimną żelatynę , chwilę miksujemy.
    Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach , dodajemy do masy śmietanowej , mieszamy do połączenia się składników.
    Dzielimy masę na dwie części.

  • 4. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na 3 placki.
    Dół smarujemy marmolada , przykrywamy kolejnym plackiem który smarujemy jedną porcją bitej śmietany , przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta który pokrywamy resztą bitej śmietany.
    Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


  • 5. Stężone ciasto polewamy po wierzchu zimną czekoladą , dekorujemy dowolną posypką.
    Odstawiamy ponownie do stężenia na 4 h. a najlepiej na noc.
  • 6. Polewa czekoladowa:Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem wody , odstawimy do ostygnięcia.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować