Dawno mnie nie było. Jednak wracam do was mimo, że jeszcze nie bardzo mam czas i chęci. Dla was i dla mnie śmietanowy - malinowy przekładaniec.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na biszkopt:
6 jaj ( L)
cukier 150 g
mąka pszenna (3/4 szklanki) typ 500 Młyn Kopytowa
maka ziemniaczana ( 1/4 szklanki)
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka rozpuszczonego masła ( ostudzonego)
Masa śmietanowa z mascarpone :
ser mascarpone 500 g
śmietana 30% 400 g
2 łyżki cukru
Galaretka malinowa:
agar 2 łyżki
szklanka wody
maliny deserowe(3 x 200 ml) Nasza Chata
Dodatkowo:
forma prostokątna do ciasta
papier do pieczenia na dno formy
Przekładaniec śmietanowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: Ubijamy jaja z cukrem na puch ( powiększa nam się i powiększa , prawie biała pianka ) Przesiewamy maki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę do zmiksowanych jaj z cukrem i wlewamy masło ostudzone i rozpuszczone . Delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach . Wyjmujemy ostudzony biszkopt i kroimy go w poprzek
2.Wykonanie masy śmietanowo mascarpone: Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i dodajemy łyżką serek mascarpone. Miksujemy na jednolita masę. Smarujemy biszkopt masą przykładamy drugim biszkoptem , resztę masy idzie na wierzch. Do miski wlewamy maliny deserowe z owocami. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy agar mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia ( jak dochodzi do gotowania to już jest rozpuszczony ). Dodajemy rozpuszczony agar z woda do m naszych malin deserowych i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
3.Kiedy nam już zaczyna tężeć przekładamy na nasz biszkopt z masa śmietanowo mascarpone. Ciasto jest lekkie wiosenne i bardzo smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu .
Komentarze