Przekładaniec serowo-kokosowy, czyli gotowany sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KAKAOWE:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry a następnie żółtka, kolejno dodajemy:olej, mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Wykładamy na blachę. Pieczemy 20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 placki.
2.WKŁADKA KOKOSOWA:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie dodajemy proszek do pieczenia, kisiel oraz wiórki, delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
3.MASA SEROWA: Ser mielimy w maszynce. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy po trochu ser, aż powstanie jednolita masa, dodajemy ¼ szkl. mleka oraz olejek. Masę przekładamy do garnka o grubym dnie. W reszcie mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Masę serową gotujemy na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliła, do gotującej masy dodajemy rozrobioną mąkę, zagotowujemy, aby masa zgęstniała. Lekko przestygniętą masą przekładamy ciasto.
4.POLEWA: Margarynę, cukier i mleko podgrzewamy, dodajemy śmietanę wymieszaną z kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
5.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto kakaowe – połowa masy serowej- wkładka kokosowa- masa serowa – ciasto kakaowe- polewa kakaowa – dekoracja
Porady
ciasto należy schładzać przez kilka godzin w lodówce aby stężało i dobrze się kroiło
Komentarze