Przekładaniec czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe: Suche składniki przesiewamy przez sito. Białka ubij na puch. Dodaj stopniowo cukier, następnie żółtka. Zmiksuj. Dodaj suche składniki-wymieszaj ręcznie łyżką. Piec 40min. w 170C. Blaszka 24x36. Po upieczeniu przetnij na pół. Dolny blat nasącz.
2.Masa z białej czekolady:Czekolady rozpuszczamy razem z wodą. Mąki wymieszaj w 1/3szkl. mleka, resztę mleka zagotuj razem z cukrem i wlej rozpuszczoną czekoladę. Zagotuj i wlej do tego rozczyn z mąkami-ugotuj budyń. Wystudz i dodaj pokrojoną margarynę. Żelatynę rozpuść we wrzątku i pozostaw do lekkiego stężenia.Lekko tężejącą żelatynę wlej do masy. Zmiksuj. Wylej większą część masy na ciasto. Następnie poukładaj biszkopty.
3.Masa z mlecznej czekolady: Czekolady rozpuszczamy razem z wodą. Mąki wymieszaj w 1/3szkl. mleka, resztę mleka zagotuj razem z cukrem i wlej rozpuszczoną czekoladę. Zagotuj i wlej do tego rozczyn z mąkami-ugotuj budyń. Wystudz i dodaj pokrojoną margarynę.Żelatynę rozpuść we wrzątku i pozostaw do lekkiego stężenia.Lekko tężejącą żelatynę wlej do masy. Zmiksuj. Wylej większą część masy na ciasto. Przykryj 2częścią nasączonego biszkoptu. Wierzch ciasta posmaruj resztą masy z białej czekolady i posyp wiórkami. Udekoruj resztą masy mlecznej.
Komentarze