Pyszny przekładaniec znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Nie za słodki, bardzo delikatny. Troszkę pracochłonny, ale efekt końcowy wynagradza ten czas :) Polecam!
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka w temperaturze pokojowej
½ szkl. cukru
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
½ litra mleka
200 g. masła
Masa kajmakowa:
5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu)
ok. 500-600 g. masy kajmakowej
Masa śmietanowa:
350 g. śmietanki kremówki 36%
1 galaretka pomarańczowa
1 szkl. wody
Ciasto przekładaniec agi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do formy o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
2.Masa budyniowa: 450 ml. mleka zagotować. W pozostałym rozpuścić budynie i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, a następnie pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
3.Krem wyłożyć na biszkopt.
4.Przykryć herbatnikami.
5.Herbatniki wysmarować masą kajmakową .
6.Ponownie przykryć warstwą herbatników.
7.Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać tężejąca galaretkę, zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na herbatniki. Całość schłodzić do stężenia. Przed podaniem udekorować kakao. Smacznego!
Komentarze