Przekładaniec orzechowy z rurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta orzechowego: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, i żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do ciasta razem z orzechami zmielonymi i rozpuszczoną margaryną.Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25x35 i piec 40 minut w temp. 180s C Wystudzić i przekroić na 3 placki. Wykonanie masy orzechowej: 1 szklankę zagotować i zalać zmielone orzechy i poczekać aż napęcznieją. W jednej szklance mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać orzechy i rozmieszane mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i dodawać przestudzony budyń. Wykonanie orzechów w karmelu: Margarynę rozpuścić z miodem i cukrem,dodać posiekane orzechy i jeszcze trochę smażyć.Ostudzić. Wykonanie białej polewy: Margarynę rozpuścić wraz z cukrem i mlekiem,dodać mleko w proszku i wymieszać. Złożenie ciasta:I placek,2/3 masy orzechowej,powciskać orzeszki ziemne,ułożyć rurki,II placek,reszta masy,orzechy w karmelu,III placek,polewa,wierzch obsypać orzeszkami ziemnymi. Smacznego:)
Komentarze